събота, 4 май 2013 г.

Изказване на Иван Генов – председател на партия „Българската левица” и член на Управителния съвет на Европейската лява партия на форума „За солидарна България в солидарна Европа”


София, 21.04.2013г.


Скъпи приятели – защитници и носители на Великата лява идея за социална справедливост и солидарност, за социално равенство!
Уважаеми гости от кристално чистата ЕЛ – доказаните борци за най-святата човешка идея – социалистическата идея!
Партия „Българската левица” искрено благодари за другарското рамо на 40 европейски партии, на нашите идейни братя и сестри, които са сред основните носители на глобалната надежда, сред основните двигатели на глобалната промяна, които са ярки представители на новото, на човешкото.
Нашето знаме, водещата политическа аксиома, е: „Хората преди всичко!”. Заедно можем да променим бъдещето и на България, и на ЕС, и на света. Заедно с Вас, уважаеми другарки и другари, заедно с Пиер Лоран, Майте Мола, Алексис Ципрас, Валтрауд, Наташа, Педро, Янис………………………..................
Всички ние сме интегрална част от набиращия енергия и скорост световен революционен процес. За нас капитализмът не е и не може да бъде последната дума в човешката история. Експлоатацията, бедността, безработицата, бездушието не могат да са вечни спътници на човечеството. Капитализмът не подлежи на хуманизиране. Паметникът на неговите жертви и страдащи стига далеко в Космоса.
Ние вярваме и се борим за бъдещето – за социализма на 21 век. Решителната съпротива и истинската алтернатива са нашите основни каузи. Промяната на статуквото, движението напред е нашата мисия. Ние искаме да ускорим хода на историята, ние искаме по-бързо да постигнем достоен живот за мнозинството граждани, за всички народи. Така ще заздравим обществото и ще предпазим природата. Това е философията на Европейската левица, това е предназначението и на Българската левица.
Другарки и другари,
Само след три седмици на парламентарните избори ние трябва да внесем своя принос в общоевропейската борба за друг устойчиво развиващ се, мирен, демократичен и свободен свят. Защото партия „Българската левица” е колкото национална, толкова и интернационална. Ние носим и национална, и европейска отговорност.
За нас неолибералното статукво в България е загубило всякаква обществена легитимност. Същевременно обаче, то се е оградило с китайски и берлински стени, с финансови, медийни и криминални прегради за защита интересите само на 10% за сметка на страданията на 90% от хората.
Ние знаем, че партиите на прехода, че всичките, които злоупотребяваха с властта през тези 23 години и особено през последните 4 години са главните виновници за бедственото положение. Те са излишни и опасни за хората.
България съдбовно се нуждае от нови партии, граждански движения и сдружения. Особено от такива с лява насоченост. „Позитано-20” (БСП) от години компрометира лявото политическо пространство, лявата политика, дори лявата мисъл. Ето защо това, което постигнаха нашите другарки и другари в Гърция чрез СИРИЗА, които изтласкаха все по-одесняващия и самозабравил се ПАСОК, трябва да направим и ние тук в България. И то в не толкова далечно време.
Нуждаем се от добър много добър резултат на изборите, за да се утвърдим като истинската нова лява партия в България, достоен и полезен член на Европейската левица. Сред първите си пробиви на местните избори през 2011 година жизнено се нуждаем от пробив и на парламентарните избори. За да имат хората надежда и шанс да реализират неотменимото си право на щастие.
За нас главен политически противник е десницата и преди всичко нейната организирана престъпна група в лицето на ГЕРБ. Противници са ни и всички партии с десни политики и с националистически акценти. Партньори могат да са ни само социално чувствителните формации.
Партия „Българската левица” черпи сила от основните ценности на лявото: трудът; диверсифицираната собственост; регулацията; справедливите доходи и данъци; защитата на природата и околната среда; мирът; равенството и недискриминацията; демокрацията, свободите и правата на човека; моралът; социалистическата идея. Това са 10-те Божи заповеди на Европейската левица, които са светая светих за нас.
Накрая искам да благодаря за волята и себеотрицанието на нашите кандидати за народни представители, на членовете и симпатизантите на партия „Българската левица” от всичките 31 избирателни райони в страната и да им пожелая заедно да постигнем толкова необходимата Победа.
Всеки глас за Българската левица е глас за солидарна Европа!
Победа, другари и другарки!
Сърцето бие отляво!                             .

Няма коментари:

Публикуване на коментар