събота, 4 май 2013 г.

Изказване на Пиер Лоран – председател на Европейската лява партия и председателна Френската комунистическа партия на форума „За солидарна България в солидарна Европа”


София, 21.04.2013г.


Другарки и другари,
скъпи български приятели,
Като председател на Европейската лява партия, бих искал да благодаря на партия „Българската левица”, за това, че ни покани тук, в София.
Благодаря Маргарита, благодаря Иван, за това, че работихте толкова усърдно, за да стане възможна тази среща. Това е важен момент в европейската солидарност.
Всички ние имаме нужда от тази солидарност в Европа, тъй като всички понасяме тежестта на настъплението на финансовата олигархия срещу народите, срещу общественото развитие, срещу демокрацията и околната среда.
Условията не са еднакви във всички страни от нашия европейски континент.
Някои страни, какъвто е случая с България, са членове на Европейския съюз, но не са членове не Еврозоната, други, каквато е моята страна, Франция, са част и от двете пространства. Някои не са нито членове на ЕС, нито на Еврозоната...
Някои страни станаха свидетели на набезите на Тройката, която настъпи в техните територии и организира голямото разграбване : в Гърция, в Испания, в Португалия, в Ирландия, в Италия.
Франция, Белгия и Германия понасят политика на ограничения вече повече от 30 години под друга форма.
Други държави влязоха в кризата със силно развита система на социална защита, като скандинавските държави, но и там възникват множество въпроси.
В Източна Европа, Международният валутен фонд започна своята дейност в момента на бруталното преминаване към пазарна икономика. Някои от тези държави, трябваше освен това да отговорят на критериите от Копенхаген, за да станат членове на Европейския съюз - ултралиберални критерии, които още повече влошиха положението.
***
Да, ясно е, че началните точки и развитието на кризата са различни в различните страни. Да, неравенството съществува все още, както между държавите, така и вътре в тях.
Но политиката, водена от неолибералните правителства, Европейският съюз и Международният валутен фонд, е една и съща. Навсякъде в Европа се прилагат принципите на ограниченията.
Ето защо, въпреки различията, ние трябва да се противопоставим на тези ограничения, да дадем алтернатива на нашите страни и на европейско ниво.
***
Според нас, политиката на рестрикции и ограничения е престъпна. Ако ние не успеем да я спрем, всяка страна, една след друга, ще стане жертва в ръцете на финансовата олигархия.
Съдбите на европейските народи са тясно свързани.
Погледнете какво се случи от началото на кризата, като целта навсякъде бе една и съща: защитаване интереса на банките, на финансовите пазари и на големите фирми.
Първо атаката срещу Гърция, е изключителна сила. След 5 години на ограничения в Гърция се наблюдава рецесия, увеличаване на задлъжнялостта, общ спад на покупателната способност, приватизация на обществения сектор, самоубийства, напускане на страната, глад.
Гръцките другари говорят за обществен геноцид.
Същата политика се прилага в Ирландия, Испания, Италия и Португалия.
А в последните дни сме свидетели на хаоса на остров Кипър.
В Кипър, това трябва да се знае, имаше ляв президент, комунист, Димитрис Христофиас, който в момента, в който банковата криза започна да залива острова, поради свързаността с гръцките банки, водеше битка в защита на кипърския народ.
В продължение на 18 месеца Европейският съюз отхвърляше всички планове, предлагани от кипърското правителство и накрая предприе стъпки за неговото дестабилизиране.
След избора на новия президент от десницата те почувстваха, че всичко им е позволено.
Предложиха да се бръкне директно в банковите сметки на всички кипърци.
Протестите бяха толкова силни, че в кипърския парламент нямаше нито един глас, в подкрепа на тази идея.
Но тъй като те се подиграват с парламентаристите, десет дни по-късно, наложиха друг, също толкова жесток план. Ето как тези хора разбират демокрацията.
Във Франция, където безработицата непрекъснато расте, парламентът току-що прие закон, който облекчава процеса на уволнение. Правителството говори за намаляване на семейните надбавки, за ново увеличаване на възрастта за пенсиониране. Едновременно с това, то предостави данъчни подаръци на големите фирми в размер на 20 милиарда евро!
***
Сърцевината на кризата, нейната най-дълбока същност се състои в невероятната и безгранична власт, дадена на финансовия сектор.
Навсякъде, поради тази система, частните интереси надделяват над общите.
Това създава условия за развитие на корупция и измами.
В момента Франция преживява голяма политическа криза. Финансовият министър, Жером Каюзак, този, който проповядваше политика на ограничения и рестрикции, беше принуден да подаде оставка, когато независимата преса оповести, че той притежава 600 000 евро в офшорна сметка в Швейцария.
Правителството, което е неспособно да се справи с причините за сериозните проблеми, се опитва да ни накара да повярваме, че случаят Каюзак е нещо лично, изолиран случай...
Но в същия този момент, в гръцкия парламент комисия разглежда списъка „Лагард“. В Испания, депутатите от Обединената левица искат да се разгледа списъкът „Фалсиани“. В тези списъци фигурират имената на 3000 данъкоплатци, които са извършвали финансови измами в европейски мащаб.
Такива списъци има навсякъде, тъй като те са продукт на системата.
***
Тази система позволява ширенето на корупция, но тя представлява и една „законова“ организация за ограбване на общественото богатство, създадено от народите:
-           Свободното движение на капитали в Европа, което легализира и организира изтичане на капитали към страни, известни като данъчен рай и позволява съсипването на промишлеността от мошеници като Митал.
-           Това е принципът на освобождаване от данъци на големите предприятия, макар че им се позволява да уволняват персонал, за да увеличават печалбите на своите акционери.
-           Това е конкуренцията между трудещите се в европейските страни, която пречи за повишаване жизненото равнище в източноевропейските страни, сваля нивото му в южните, сега атакува и всички останали.
-           Това е целият механизъм на ограничаване свободите на народа, така че народите да не са в състояние да променят политиката в посока спазване на ограниченията от страна на всички.
Изводът е, че трябва да се насочим към основите на либерална Европа. Ето защо ние говорим за нови основи в европейското изграждане.
***
Често взимат България за пример. Това е най-бедната страна в Европа, заедно с Румъния.
Искам да кажа ясно на българския народ, Европейската левица отказва да остави България в мрежата на финансовите акули.
Не можем да гледаме спокойно седемте обезверени човека, които се самозапалиха от февруари месец насам, един от които баща на семейство, който каза на смъртното си легло, че „не може да плаща повече своите дългове и да издържа семейството си“.
Изправени пред тези отчаяни действия, ние всички трябва да си дадем надежда.
Как е възможно през 21-ви век една европейска страна да бъде оставена в такова бедстващо положение?
-           Средната заплата е най-ниската в Европейския съюз: 800 лева или 357 € месечно.
-           Средната пенсия възлиза на 150,
-           А половината от българските домакинства разполагат с 290 лева, т.е. 148,26, за да живеят[1].Това е нетърпимо!
Искам да изразя солидарността на всички онези, които се борят в Европа с вашата борба срещу повишаването цените на енергията, срещу бедността и корупцията, тук, в страната, където с помощта на 92% от населението[2] бе свалено правителството. Защото всяка битка, която носи промяна в България е битка, която носи промяна и в Европа.
А изглежда, че и в съседните страни се развиват подобни движения: в Румъния и Словения, но и в Черна гора и Хърватска имаше такива процеси през последната година. В Молдова благодарение на разгорещената борба на нашите другари, коалицията, която беше на власт, също се сгромоляса.
Тези борби сега трябва да се засилят, да се обединят с борбите на другите народи, да се създадат условия за обмен между социалните движения, профсъюзите и политическите сили, които искат промяна.
В Португалия на улицата излязоха 1,5 милиона души срещу решенията на Тройката.
В Испания, използвайки правото си на петиции срещу гоненията, левите избраници от Андалусия успяха да прокарат закон, който доведе до забраната им.
Във Франция, Левият фронт организира голям граждански поход на 5 май „срещу рестрикциите и финансовия капитал, за 6-тата република“.
А през юни, в Атина ще се проведе Алтернативна европейска среща на върха с участието на представители на всички профсъюзни, граждански, неправителствени и политически сили.
Европейската лява партия ще бъде участник във всички тези битки, така както е сега с Вас, днес, в този жизненоважен момент за бъдещето на България.
***
Изборите за народно събрание на 12 май са от изключителна важност.
Ние изразяваме нашата загриженост относно спазването на демократичните принципи. По



       1       Според проучване на Института за обществени и синдикални изследвания.

        2      Според института „Галъп“.
време на изборите през 2011 г., представители на ОССЕ констатираха много случаи на измами и нарушения. Говори се за незаконни подслушвания, разрешени от министъра на вътрешните работи... Трябва да бъдем много бдителни.
Чуват се гласове, че партия ГЕРБ на Бойко Борисов е начело в проучванията.
Но тя не може да доведе до промяна в България!
Тя, заедно с други, е отговорна за сегашното състояние.

Тя приложи директивите за либерализация на енергийния сектор, под заплахата от страна на Европейската комисия за налагане на финансови санкции, като по този начин пожертва един стратегически за икономиката и суверенитета на страната сектор, което доведе до повишаване с 20% на цените на електрическата енергия, в полза на новите австрийски и чешки компании, които впрочем постъпват по абсолютно същия начин и в Чехия.
Борисов е кандидатът на Европейския съюз, а в условията на тази криза не бива да се избира кандидат на ЕС, както това стана ясно от ситуацията в Кипър.
Изводът е, че надеждата не е в него. Надеждата е във вас, в партия „Българската левица”, във всички онези, които се борят за едно друго общество, за социален прогрес и демокрация в България, и които се борят, солидарно със силите на Европейската левица.
Необходимо е да се спечелят депутатски места, за да има народът свои истински представители в парламента.
Имаме нужда да променим съотношението в страните от ЕС, за да бъдем по-силни в борбата ни за нови основи в европейското изграждане.
В това отношение има надежда, в Гърция например, съществува възможност в бъдеще да бъде съставено ляво правителство от Сириза.
***
В Европа, ние трябва да изградим общи цели. Нашата задача сега е да бъдем единни и да се съюзим около силни предложения.
-           Необходимо е провеждането на европейска конференция по въпросите за дълга, на която да стане ясно, че една голяма част от дълговете, които искат да ни накарат да плащаме са незаконни; необходимо е тази конференция да дефинира поносими условия за изплащане на дъговете, като се основава на законната част от тях.
-           Необходим е спешен план за борба с т.н. данъчни убежища. Европейските държави трябва да си сътрудничат в усилията за спиране на организираното ограбване богатствата на нашите страни.
-           Искаме да си възвърнем контрола върху банковата система във всяка от страните, чрез национализация на банките и промяна на критериите за кредитиране, чрез промяна ролята на Европейската централна банка, поставяйки я в служба на обществения интерес, с помощта на човешки, солидарни и екологични мерки за финансиране на промените. Ние предлагаме един нов модел на социалистическо, демократично и екологично развитие.
-           Ние искаме национализация на стратегическите сектори, като енергийния сектор, и създаването на публични европейски кооперации, на мястото на ожесточената конкуренция.
-           Ние искаме да променим еврото, което днес е в служба на капитала. Да, еврото може да се превърне в оръжие за солидарност и сътрудничество, в това число и с Латинска Америка, която също търси пътища за излизане от зависимостта на американския долар, с други големи световни държави, които търсят своя път към еманципацията. Трябва де се изтъкат мостове за връзка със света, с Латинска Америка, с Азия, с Африка и страните от Средиземноморието. Да, ние сме интернационалисти!
-           Ние искаме зачитане суверенитета на европейските народи и на техните парламенти. Ние искаме да променим състава на Европейския парламент, където преобладават неолиберални сили, искаме избраните институции да имат реална власт, а не, както е в момента, управляващите органи, каквато е Европейската комисия да не подлежат на граждански контрол. Изборите за Европейски парламент през 2014 г. са много важен етап по нашия път и аз съм убеден, че ние можем да спечелим сериозни точки.
-           И освен това, ние искаме да спре конкуренцията и социалния дъмпинг, които дърпат надолу всички европейски работници и водят до развихряне на безработицата и бедността. Това може да бъде постигнато единствено чрез изравняване на заплатите и социалните стандарти нагоре за всички европейци. Обратното на това, което ни внушават, точно с повишаване на заплатите и на социалните придобивки на българите, ние ще защитим французите, германците и останалите народи.
Скъпи приятели, скъпи другари, обединявайки се около тези предложения ние трябва да се борим срещу ограниченията. Ние трябва да ги развием и допълним, да ги обогатим и да донесем тази надежда, от която толкова се нуждаем.
Солидарността и обединението правят нашата сила! И както казваме в Левия фронт: Ние не се предаваме!

Няма коментари:

Публикуване на коментар